Osmoza odwrócona do kuchni

Najlepszym i najbardziej skutecznym procesem uzdatniania wody pitnej w warunkach domowych, biurach, stołówkach jest metoda odwróconej osmozy ( z angielskiego: RO). Proces ten polega na separacji cząsteczek wody od innych rozpuszczonych w niej związków za pomocą membrany półprzepuszczalnej. Jest on odwrotny od naturalnego procesu osmozy zachodzącej we wszystkich żywych komórkach. Zanieczyszczona woda wtłaczana jest pod ciśnieniem na powierzchnię membrany półprzepuszczalnej, gdzie cząsteczki wody przechodzą przez mikroskopijne pory membrany, a rozpuszczone w wodzie zanieczyszczenia zostają odrzucone do odpływu. W ten sposób usuwanych jest ok. 85 – 99 % rozpuszczonych w wodzie związków. Żadna inna technologia nie jest w stanie w tak prosty sposób osiągnąć tak znakomitego rezultatu. Gdy odwróconą osmozę połączymy w system z filtrami wstępnymi oraz węglem aktywnym to otrzymamy wodę krystalicznie czystą, bezwonną do picia i gotowania, która umożliwi przygotowanie kawy i herbaty o niepowtarzalnym smaku i aromacie.